Även om det spelas en del basket i Sverige så hittar vi världens bästa basketliga i Nordamerika. Det tävlas med lag både från USA och Kanada. Redan 1946 så kom denna serie till och hade då förkortningen BBA. Idag så känner vi denna serie som NBA, National Basketball Association.

1949 då serien fick sitt nuvarande namn berodde på att det blev en sammanslagning av två ligor som pågick i Nordamerika och varje år så är det 30 lag som kämpar om att vinna denna serie. Supporterskaran är stor där på andra sidan Atlanten men även vi i Sverige följer gärna dessa giganter när det spelas matcher. En säsong börjar alltid sista veckan i Oktober. Och det varje lag spelar under en säsong hela 82 matcher fördelade på lika många hemma- som bortamatcher. Slutspelet börjar under april månad och de åtta som varit bäst i sin konferens deltar. Sju matcher spelas och den som är bäst av dessa matcher vinner Larry O’Brien Championship Trophy.

Lag som har varit framstående är Boston Celtic, Los Angeles Lakers, Chicago Bulls, Golden State Warriors men också San Antonio Spurs har varit relativt framgångsrika med sina 5 titlar. Ska vi nämna några spelare som visat var basketbollen ska vara så kan vi inte skriva en sådan här artikel utan att nämna Michael Jordan som spelade i Chicago Bulls större delen av karriären. Om någon ska nämnas som den största basketspelaren genom tiderna så är det Michael Jordan. Scottie Pippen är en annan spelare som också han spelade för Bulls. Under den tid han spelade så ökade NBA i popularitet otroligt under 90-talet.