En vanlig fråga många gravida ställer är hur länge det är okej att träna under graviditeten. Svaret på den frågan är vanligtvis ”så länge det känns bra” eller att du ska ”lyssna på din kropp”. Så länge du inte har några problem under graviditeten eller blir tillsagd av barnmorskan att ta det lugnt är det rekommenderat att du i alla fall rör på dig regelbundet.

Träning under de första 20 veckorna

Under den första delen av graviditeten kan du träna som vanligt. Ett tips är att du fokuserar på att träna bålmuskulaturen och en del hållningsträning. Det kan också vara en bra idé att träna bäckenbotten regelbundet. Det kommer hjälpa dig längre in i graviditeten när tyngdpunkten flyttas framåt. Har du aldrig tränat tidigare kan det vara bra att du börjar lite smått. Yoga och pilates kan vara ett bra alternativ.

Träning under den senare delen av graviditeten

Efter vecka 20 av din graviditet kan det vara bra att minska intensiteten på din träning. Men lättare träning som yoga kan vara bra att utföra då och då. Största tipset är att du pratar med din barnmorska om vad hon rekommenderar för träning. Ett sista tips på vad du bör tänka på under träningen är träningskläder. Hos graviditetskollen finns det kläder som riktar sig till gravida.