Traditionellt tänker nog de flesta av oss på sport som en väldigt fysiskt krävande aktivitet som kräver att man är i god form, stark, snabbt, smidig eller har någon annan högst fysisk egenskap. Denna syn på sport har dock utmanats några gånger i historien och aldrig så mycket som idag.

spel_364344299

Ett av de första och äldsta exemplen på icke-fysisk aktivitet som har kommit att refereras till som en sport är schack. Även om detta nog har fått mer acceptans än många andra aktiviteter där ”sport eller inte” har debatterats är det långt från alla som än idag är villig att kalla det för en sport. Schack var tidig med att utmana vår vanliga definition av ordet sport och många menar att bara kalla det för ett spel kan ses som ett sätt att bortse från allt som krävs av professionella schackspelare. Den har även belysts ur ett rent ekonomiskt perspektiv vad det kan betyda att inte få kallas för en sport.

Liknande behandling har spelet poker fått då man knappast kan neka att det finns professionella spelare som har spenderat tusentals timmar och många år att förbättra sitt spel i lajvevent och på pokersajter på nätet. Precis som så många klassiska sporter har poker världsmästerskap och turneringar där de bästa tävlar mot varandra. Om något skulle sägas hålla det tillbaka jämfört med schack skulle det dock vara att det inte är ett spel som baseras helt och hållet på skicklighet utan en hel del tur är ofta även inblandad.

Till sist kommer vi till det senaste inslaget av spel som sport, och detta kan nog sägas vara något som tagit en annat approach till det hela genom att helt enkelt använda sig av ordet ”sport” från första början. Vi talar så klart om e-sport. Detta är organiserad och professionell tävling i spel, ofta på datorer men även en del konsolspel. Dessa har fått väldigt stor uppmärksamhet bland yngre idag och stora event inom olika e-sporter kan precis som traditionella sporter fylla ett helt stadium med åskådare. Det har i vissa fall även fått högre tittarsiffror än fotbollsmästerskap.