Ett av de vanligaste sätten att hålla form och hälsa idag är att regelbundet besöka något av de lokala gymmen, eller kanske har du ett eget hemmavid. Gymmet har de senaste 15 åren gått ifrån att mer vara en mötesplats för testosteronfyllda tvåmetersbjässar med enorma hantlar i vardera hand, i det så kallade ”ryssgymmet”, vilket syftar till ett gammalt hederligt friviktsgym, sparsamt inrett i en källarlokal, till att vara en mötesplats för alla.

Idag finns ryssgymmet kvar, men har i stor utsträckning ersatts av moderna och ljusa gymlokaler där det oftast finns åtminstone två eller tre ’avdelningar’ – ibland fler. Vi har först delen som många använder till uppvärmning, delen med löpband, cross-trainers, stepmaskiner och träningscyklar med mera. Det går givetvis även att använda till konditionsträning som ett helt pass.

fitness-young-woman-on-gym-bike-spinning

Olika gruppträningar har också blivit populärt gällande både kondition och styrka. Allt från Spinningklasser till BodyPump där man övar konditionen med vikter. Exempelvis spinning är ett träningspass som både är roligt men extremt krävande konditionsmässigt då det vanligtvis är anpassat för intensivträning. Det kan också vara en bra uppvärmning inför styrketräningen om man kör ett lite lugnare pass. BodyPump däremot är styrketräning som körs i grupp till musik där man tränar både styrka och uthållighet. Afrikansk dans, så kallad AfroPower dance, Zumba och Core är effektiva och roliga träningspass som än så länge lockar mer kvinnor än män och vill man ha mer kraftfulla pass kan man prova Punch Out, där man tränar genom att använda sig av tekniker från kampsporter

Den andra delen är där det finns styrkemaskiner av dess olika slag. Oftast är dessa uppdelade utefter muskelgrupper. Ryggövningar på ett ställe, mage på ett annat, och så vidare. Dessa är utformade för att vara så skonsamma som möjligt för kroppen. I regel ger det inte fullt lika bra träning som fria vikter, men istället så ställer det mindre krav på teknik och balans. Här nedan ser ni exempel på en av de bästa allroundövningarna på gymmet. Som ni ser så använder man i denna övning bara sin egen kropp som vikt.

Övningen heter chin-ups eller pull-ups. Det är för övrigt en övning du lätt kan göra överallt där det finns möjlighet att dra upp sig på motsvarande sätt. Dessutom finns det fiffiga redskap som till exempel detta, som du kan sätta i dörrposten där hemma.

Den sista delen som finns på i princip alla gym, är en variant av det övervintrade ryssgymmet. En avdelning med fria vikter. Hantlar, skivstänger och ställningar för användandet av den egna kroppen som vikt – ungefär som chinsövningen.

På en del gym finns det även lite tematiserade avdelningar, inriktat på till exempel stretching, cross-fit eller rehabträning och så vidare.