Att träna inför en stor tävling eller träna för det stora nöjet skull, oavsett vilket så bör du vara rädd om din kropp och se till att du har ordentliga löpskor och sköna träningskläder.

Rätt sko

När det gäller löparskor så beror det på vilken löpstil och typ av fot du har. Om du använder vanliga sportskor så har dessa inte tillräckligt med dämpning och det är inte bra för dina knän. Har du utslitna löparskor så blir effekten den samma, de dämpar inte tillräckligt och dina knän får ta den smällen. För det är när du tränar du ska tänka på dina knän, vid tävling ligger fokus på att springa så snabbt som möjligt och det gör du bäst med en lättare sko. Dessa är då inte lika skonsam för leder och knän. Om du börjar bli mer seriös i ditt löpande och börjar tänka på tävlingar så är det att föredra två par skor, ett par som du tränar i som är skonsam mot din kropp och ett par som du vet du kan springa snabbt i.

Löpare

Rätt plagg

I övrigt så är ju träningskläder viktiga, och där är ju bekvämligheten viktigt. Om du är ute och springer varje dag så bör du ha några uppsättningar träningskläder, tvättmaskinen måste ju få jobba lite också.  Det kan ju vara så att oavsett väder så vill du ut och träna, då är ju lite med vindtäta plagg att föredra. Här hittar du bra träningsgrejer för din löpning eller annan träning för den delen!

Vad du har för tröja och byxor beror på vad du gillar, men ännu mer på vilket väder det är. Du ska alltid satsa på funktionsmaterial, för det transporterar bort fukten från kroppen och håller dig därmed varmare. Under vintermånaderna kan man dock lägga till ett yllelager närmast kroppen eftersom det också är bra på att hålla kroppen varm och suger inte upp vätska lika mycket som bomull.

En annan sak att tänka på är att varför man bär tajta kläder under löpningen. Främsta anledningen är för att man inte vill att vinden ska ta tag i plaggen så man måste kämpa ännu mer för att ta sig fram. En annan anledning är att tajta kläder leder till mindre friktion mot kroppen och du slipper skavsår.

Rätt upplägg vid själva loppet

Ska man springa en viss sträcka, exempelvis milen så behöver du ett bra upplägg för hur du ska springa loppet som du kan innan och utan redan innan du tar första löpsteget. Det finns ett antal tips som du kan läsa mer om i länken men vi tänkte berätta om den faktor som vi anser vara den viktigaste för att klara av loppet på bästa sätt.

Det finns ett talesätt som heter ”det är inte distansen som knäcker dig, det är tempot”. Det innebär alltså att även den allra bäste löparen i världen kan springa sig trött på bara någon kilometer och du kan klara milen galant – bara du håller dig till det förutbestämda tempot. Vilket målsättningstempo som passar dig, det vet du oftast innan loppet eftersom du vet hur bra tränad du är och vilka tider du har sprungit på tidigare.

Vill du exempelvis springa milen på 50 minuter så innebär det förstås ett snitt på 5 minuter per kilometer. Förslagsvis är då att du startar de inledande kilometerna med tider på strax under fem minuter, detta för att du förmodligen kommer att vara trött i slutet av loppet och då kanske de sista kilometerna går något långsammare. Hitta din egen rytm och låt dig inte påverkas av övriga löpares tempon.