I Premier League så finns det ett fotbollslag som haft en stor skara svenska fans under en väldigt lång tid. Namnet på denna klubb är Liverpool FC – en av de mest anrika fotbollsklubbarna någonsin i den engelska fotbollshistorien.

I den engelska högstaligan – Premier League, så är det få andra klubbar som når upp till samma platå som Liverpool FC när det kommer till att dyrkas av svenska fotbollsfans. Den enda klubben som på riktigt utmanar är faktiskt Manchester United, men här hävdar vi att det snarare handlar om fans av Zlatan som skevar till statistiken en aning, än något annat. Vi anser därför att Liverpool rent lagmässigt fortfarande är den stora svenskfavoriten, något klubben varit under väldigt lång tid.

Anledningarna till att Liverpool, trots lite trytande resultat under de senaste åren, fortfarande är ett sådant storlag på svensk mark är många. Det beror bland annat på fotbollsklubbens anrika historia med en massa fina säsonger att uppvisa i Premier League, där man faktiskt placerat sig i den absoluta toppen hela 18 gånger (senast 1990).

Detta faktum är någonting som genererat många svenska fotbollsfans genom åren, något som idag börjar gå i arv även till yngre generationer. Det är helt enkelt så att många av klubbens nya svenska fans vuxit upp med släktingar och vänner som haft (och har) ett stort hjärta till Liverpool och som till viss del lyckas guida en del ungdomar ur den kommande generationen i vad de skulle kalla rätt riktning. Kanske har detta skett bland annat genom att klä dom i Liverpool-kläder redan från födseln, eller andra ritualer starkt knutna till klubben, så som att se samtliga matcher på tv:n därhemma och liknande.

På så vis skapas en viss återväxt bara på grund av tidigare framgångar, men detta är självfallet inte det enda skälet till att ett så stort antal svenskar skulle kunna sälja sin själ på att hjälpa klubben vinna en eller två säsonger extra.

Kanske har det helt enkelt att göra med vilken trevlig skara som Liverpool-fansen är och att detta är någonting som gett röda ringar på vattnet, långt mycket längre än man någonsin kunnat ana.