Fritid är nästan uteslutande något som konnoteras till någon typ av aktivitet som innebär att man använder kroppen. Ni vet säkert vad som menas med detta, något typ av friluftsaktivitet, vandring, klättring, gång, löpning eller lövkrattning. Kanske får man en bild i huvudet av en McKinley-jacka och en solgnistrande slalombacke.. Klart är i alla fall att ordet fritid inte direkt är speciellt sammankopplat med soffliggande.

Stryktipssoffa

Soffliggande?

Ja soffliggande, ni läste rätt. För somliga är även detta en fritidsaktivitet. Det finns såklart olika anledningar till detta, man kanske har ett fysiskt arbete och på sin fritid är det då skönt att få vila sig lite. Eller så har man helt enkelt inget intresse av att vara ute på hurtigrutter. Soffliggande som uttryck är kanske lite missvisande också. Det kan ju syfta till annat än att ligga utslagen med chipsskålen och let’s dance.

Fotbollskväll

Det kan ju även innebära att man, som så många gånger förr, samlat sina vänner för lite lördagsnöje med den obligatoriska monsterstora pizzan eller kebabrullen från haket runt hörnet, och det där iskalla sexpacket med Pripps blå – bara för att det så skall vara. Lördagsnöjet består givetvis då i dryckenskap och tippande av den alltid så lockande engelska lördagsfotbollen. Stryktipset tycker jag att vi kan kalla hela begreppet för. Det är fritid och herrdags det med.

Spelkväll

Sedan finns det ju även de som samlas kring soffan för vara lite mer aktiv än bara titta på TV, men naturligtvis inte för aktiv. En spelkväll kan inkludera inte bara enkla sällskapsspel som Trivial Pursuit och Monopol, utan mer avancerade spel som brädspelet Twilight Imperium, kortspelet som Dominion eller bluff- och förrädarspelet The Ressistance. Har man tillgång till ett trevligt flerspelar spel till någon konsol kan man ju även sätta upp en liten turnering och till exempel klå upp sina kompisar i Street Fighter eller Super Mario Smash Bros, eller kanske vara lite snällare och spela Mario Party med varandra.