Som skidälskare är det alltid en besvikelse när snön börjar smälta bort. Visst finns det roliga sporter på sommaren också men har man skidsport som favorit blir man tvungen att vänta i ett halvår eller mer varje gång. Du kan åtminstone testa rullskidor under sommarhalvåret och ha lite kul året runt. 

Utrustning

Bäst är att prata med ett företag som säljer rullskidor och utrustning om vilka delar som passar dig. Du behöver inte köpa dyraste paret för att bli bra på rullskidor men de som sitter fel eller är fel längd kommer att göra det svårt att någonsin bli bra på sporten.

Tänk på att lita på din egen balans och utrustning. Det är lätt att ramla om du lägger för mycket vikt bakåt, om du spänner vaderna och fötterna för balansens skull kommer det bara att kännas skakigt. Det känns alltid lite mer darrigt när du står still, balansen faller på plats så fort du börjar rulla framåt.

Början

Det första är att lära sig staka, åk framåt och använd stavarna för att ta dig framåt. När du känner att du kan det här med att staka, vilket borde gå fort om du är van skidåkare, är det dags att göra några frånskjut. För ett ben bakåt när du skjuter iväg med stavarna men börjar med små frånskjut för att inte tappa balansen. När du åker rullskidor vilar du inte i ett förberett längdskidspår och har alltså ingenting som håller dig på rätt bana förutom dig själv.

Till slut kan du använda rullskidorna som vanliga längdskidor förutom en skillnad, det går inte att bromsa. Om du snedställer hjulen för att bromsa kommer du att slita ut dem och hjulen är nog de dyraste att byta ut. Det har börjat komma ut rullskidor med bromsar men inte så många ännu.